Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
App Store Optimizasyonu

App Store Optimizasyonu (ASO) Nedir? 2024 ASO Rehberi

App Store Optimizasyonu (ASO) nedir? 

Uygulama Mağazası Optimizasyonu olarakta bilinen App Store optimizasyonu (ASO), bir uygulamanın uygulama mağazalarındaki görünürlüğünü ve kullanıcı etkileşimini iyileştirmeyi ve daha fazla indirme elde etmek için uygulama dönüşüm oranlarını artırmayı ifade eder. En popüler uygulama mağazaları iOS uygulamaları için App Store ve Android uygulamaları için Google Play Store’dur.

ASO, uygulama mağazası arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanın yanı sıra tıklama oranına (TO) da odaklanır. Yüksek TO optimizasyonu için, insanları uygulamanızı bulduklarında tıklamaya ikna etmeniz gerekir. Tipik TO optimizasyonu; uygulama adınızı, uygulama başlığınızı, uygulama simgenizi, uygulama ekran görüntülerinizi ve uygulama puanlarınızı içerir.

Bu derinlemesine ve kapsamlı kılavuzda, uygulama mağazası optimizasyonunda başarılı olmak için bilmeniz gereken tüm ipuçlarını ve püf noktalarını paylaşıyoruz. ASO’ya aşina değilseniz veya yeni başlıyorsanız, uygulamanızı uygulama mağazalarında daha üst sıralara çıkarmaya başlamak için tüm bilgileri burada bulacaksınız.

İçerik

App Store Optimizasyonu Uygulama Büyümesi için Neden Önemlidir?

Statista‘ya göre, 2022 yılının ilk çeyreğinin sonunda Google Play Store’da 3,3 milyon uygulama bulunuyordu. Aynı kaynak, aynı dönemde Apple’ın App Store’unda 2,1 milyondan fazla uygulamanın mevcut olduğunu bildirdi. En büyük iki uygulama mağazasında listelenen 5,4 milyondan fazla uygulama ile yüksek uygulama sıralamalarına ulaşmak ve bu sıralamaları korumak çok zor hale geliyor.

Uygulama indirmelerini artırmak ve kullanıcı tabanınızı büyütmek, uygulama pazarlamacıları ve yayıncıları için en önemli KPI’lar arasında yer alıyor. Bu indirmeleri elde etmenin iki ana yolu bulunmaktadır. Bunlar:

 – Belirli bir yükleme başına maliyet (CPI – cost-per-install) ile gelen ücretli uygulama kampanyaları yürütmek

 – ASO araçlarını kullanarak uygulamanızı organik trafik için optimize etmek

Her iki yolda uygulamanın büyümesi için gereklidir ve gelişmiş uygulama pazarlamacıları (app marketers) maksimum etki için bunları aynı anda kullanır. Bununla birlikte, ücretli reklamcılık yatırım gerektirir ve uygulama yolculuğunuza henüz yeni başlamışsanız bunu başarmak zor olabilir. App Store Optimizasyonu da ücretsiz değildir ancak uygulamanızın uzun vadeli başarısını garantilemek için ustalaşmanız gereken temel unsurdur.

Birçok ASO hedefi vardır, ancak birincil hedef indirme sayısını ve sadık kullanıcı sayısını artırmaktır. Ayrıntılara geçmeden önce, ASO’nun faydalarını hızlıca inceleyelim.

App Store Optimizasyonunun Faydaları Nelerdir?

App Store Optimizasyonunun en önemli faydaları arasında uygulama mağazalarında görünürlük, yüksek kaliteli ve ilgili kullanıcılar tarafından keşfedilme, artan organik uygulama indirmeleri, daha düşük kullanıcı edinme maliyetleri ve sürekli büyüme, artan uygulama geliri ve dönüşüm oranları ve küresel kitle erişimi yer almaktadır.

Uygulamanızı doğru kullanıcıların önüne çıkarmak istiyorsanız app store optimizasyonu gereklidir. Yapılan araştırmalar uygulamanızı optimize etmenin mobil uygulamalar ve oyunlar için en etkili pazarlama stratejisi olduğunu göstermektedir.

App Store Optimizasyonun dan nasıl faydalanabilir ve ne gibi sonuçlar elde edebilirsiniz:

Uygulama Mağazalarında Görünürlüğü Artırın ve Öne Çıkın

İnsanlar uygulamanızı bulamazlarsa indiremez ve kullanamazlar. Dolayısıyla, uygulamanız ne kadar harika olursa olsun kolayca keşfedilebilir değilse, yükleme sayısını artırmanız mümkün değildir.

Her Zaman Kaliteli ve İlgili Kullanıcılar Tarafından Keşfedilin

Uygulamanızın bulunması yeterli değildir; doğru kullanıcılar – sizinki gibi uygulamaları arayan kullanıcılar – tarafından bulunması gerekir. Uygulama mağazası optimizasyonu, uygulamanızı ilgili anahtar kelimelerle eşleştirdiği için sizi doğru kullanıcılara ulaştırır. Bunlar, insanların uygulamanızı bulmak için kullanacağı arama terimleridir. 

Organik Uygulama İndirmelerini Sürdürülebilir bir Şekilde Artırın

İyi bir ASO stratejisi organik yüklemelerinizi artıracak ve uzun vadeli sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. İnsanlar uygulamanızla ilgili anahtar kelimeleri aradıklarında, arama sonuçları uygulamanızı içerecektir. App Store Optimizasyonunuz üzerinde düzenli olarak çalışmak, yüksek sıralamaları korumanızı sağlayacaktır.

Kullanıcı edinme maliyetlerini azaltın ve sürekli büyüme elde edin

Reklamlara para harcamak yerine ASO ile organik büyümeye odaklanarak kullanıcı edinme maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Bu size sadece para kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda istikrarlı bir büyüme sağlar. 

Uygulama Gelirini ve Dönüşüm Oranlarını Artırın

Uygulamalarınızdan para kazanmanın uygulama içi reklamlar, uygulama içi satın alımlar ve abonelik modelleri gibi çeşitli yolları vardır. Sonuç olarak, birçoğunuz daha fazla kullanıcı ve dolayısıyla daha fazla gelir elde etmek için reklam yayınlamaya karar verebilirsiniz. Ancak uygulama mağazası listeleme sayfanız dönüşüm sağlamıyor ve kullanıcıları uygulamanızı indirmeye ikna etmiyorsa, reklam harcamalarınız boşa gidecektir. Uygulama mağazası optimizasyonunun, dönüşüm oranı optimizasyonunu ve kullanıcıların tıklayıp uygulamayı indirmesini sağlamayı içerdiğini unutmayın. 

Uygulamalarınız ile Küresel bir Kitleye Ulaşın

Uygulama yerelleştirme adı verilen bir uygulama mağazası optimizasyonu süreciyle uygulamanızı diğer dillerde de kullanılabilir hale getirerek dünya çapındaki kullanıcıların uygulamanızı keşfetmesini sağlayabilirsiniz. ASO, uygulamanızı küresel hale getirmenize yardımcı olabilir.

App Store Optimizasyonu Nasıl Çalışır?

App Store Optimizasyonunu arama motoru optimizasyonu (SEO) ile karşılaştırılabiliriz. Uygulama mağazası kullanıcıları farklı uygulamalar ve oyunlar bulmak için arama sorgularını kullanır ve aynı zamanda uygulama mağazaları kullanıcı tercihlerine ve popülerliğine göre ek uygulamalar önerebilir. 

Organik büyümenizi artırmak için öncelikle insanların uygulamaları nasıl aradıklarını anlamanız gerekir. İndirmelerinizi en üst düzeye çıkarmanın ilk adımı, uygulamanızı doğru kullanıcılar tarafından kolayca keşfedilebilir hale getirmektir.

Kullanıcılar Mobil Uygulamaları Nasıl Buluyor ve İndiriyor?

İnsanlar Google Play Store ve Apple App Store gibi uygulama mağazalarında belirli uygulamaları ararlar. Mobil kullanıcıların %70’i yeni uygulamalar bulmak için aramayı kullanıyor. Ayrıca, tüm indirmelerin %65’i doğrudan bir aramadan sonra gerçekleşiyor. Uygulama mağazası araması, yeni uygulamalar keşfetmek için kullanılan en yaygın yöntemdir.

Dahası, bir uygulamanın arama sıralamasındaki konumu indirme sayısıyla doğrudan ilişkilidir. Uygulamanız arama sonuçlarında ne kadar üst sıralarda yer alırsa, o kadar fazla görünürlük elde edecektir. 

Kullanıcılar genellikle arama sonuçlarına göre yüksek sıralamaya sahip uygulamaları daha fazla indirmektedir. Yapılan araştırmalar ilk 10-15 sıralamaya sahip uygulamaların daha çok indirildiğini göstermektedir.

Bu nedenle üst sıralarda yer almak uygulama başarısı için çok önemlidir. Uygulama mağazası optimizasyonu olmadan, mobil uygulamalar ve oyunlar için en etkili pazarlama kanalını kaçırmış olursunuz.

Uygulama büyümesi için önemli olan ASO hakkında bilgi edinmek önemlidir.  ASO sürdürülebilir bir şekilde uzun vadeli sonuçlar elde etmenizi sağlar.

2024’te Mobil Uygulama Trendleri

Yüksek çökme oranlarına ve seyrek uygulama güncellemelerine sahip uygulamalar düşük kaliteli olarak kabul edilir ve bu nedenle daha düşük sıralamalara sahiptir. Hatalı, düşük kaliteli veya dolandırıcı uygulamalar da uygulama mağazalarından kaldırılabilir. 

Dahası, 2024 uygulama pazarlama trendleri, kullanıcılara net bir gizlilik politikası sunmaya doğru gidiyor. Daha fazla insan mobil uygulama ve oyun geliştirdikçe, Google ve Apple uygulama mağazalarında yayınlanmasına izin verdikleri uygulamalar konusunda daha seçici hale geliyor. 

İnsanların daha sık kullandığı, sık güncellenen uygulamalar ödüllendiriliyor ve uygulama mağazası arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alıyor.

ASO ve SEO Arasındaki Farklar Nelerdir

ASO genellikle uygulama mağazası SEO’su (Arama Motoru Optimizasyonu) olarak adlandırılır. Her iki süreç de anahtar kelime optimizasyonu, backlink ve dönüşüm optimizasyonu gibi benzerlikler bulunmaktadır.

Sıralama faktörleri, uygulama mağazası optimizasyonu ile arama motoru optimizasyonu arasındaki temel farkları oluşturmaktadır. ASO, mobil uygulamaları uygulama mağazalarındaki varlıkları için optimize etmek için kullanılırken SEO, web sitelerini Google gibi arama motorlarında optimize etmek için kullanılır.

Google Arama, farklı sıralama ağırlıklarına sahip yüzlerce sıralama faktörü içerir. ASO için sıralama faktörleri listesi Google aramalarına göre çok daha kısadır.

Aşağıdaki liste ASO ve SEO arasındaki temel farkları ve benzerlikleri göstermektedir.

Google Play ve App Store için Uygulama Mağazası Optimizasyonu

Uygulamayı geliştirmeden önce, hangi uygulama marketinde yayınlamak istediğinize karar vermeniz gerekir. Çoğu geliştirici Android uygulama optimizasyonu için ilk tercih olarak Google Play Store’u seçiyor. Aynı derecede popüler olan iOS uygulama optimizasyonu için Apple App Store’dur, ancak Huawei AppGallery, Samsung Galaxy Apps, Amazon Appstore ve benzeri gibi çeşitli seçeneklerde bulunmaktadır. 

İki büyük uygulama mağazasına daha ayrıntılı olarak bakalım.

App Store ve Google Play Arasındaki Kritik Farklar

Her iki mağazanın da amacı aynıdır: Kullanıcıların uygulama veya oyun araması ve bunları indirmesi için oluşturulmuşlardır. Ancak bu, aynı şekilde çalıştıkları anlamına gelmiyor. 

App Store ve Google Play arasındaki temel farklardan biri yayıncılık yönüyle ilgilidir.

Hem Apple hem de Google, mağazalarında yüksek kaliteli uygulamalar olmasını sağlamak için bir uygulama inceleme süreci uygulamaktadırlar. Ancak, Apple’ın inceleme süreci Google’ınkinden daha uzun sürmektedir. 

Yeni bir uygulama veya güncelleme yayınlarken her zaman 3 günlük bir süreyi göz önünde bulundurmalısınız. Uygulamanız onaylandıktan sonra 24 saat içinde App Store ve Google Play’de yayınlanacaktır. 

Anahtar kelimeler her iki mağazada da ASO için gerekli olsa da, farklı şekilde değerlendirilirler. Google Play için dizin oluşturma süreci Google Arama ile benzer şekilde çalışır. Bu, Google’ın uygulamanız için anahtar kelimeleri dizine eklerken tüm metin öğelerini dikkate aldığı anlamına gelir. Ayrıca, sıralamada yer almak için anahtar kelimeleri tüm alanlarda birkaç kez tekrarlamak yararlı olacaktır.. 

Ancak Apple App Store, anahtar kelimeleriniz için özel bir alan sağlar. Hatta bazen bunları rakiplerinizden ve kategori adınızdan alır. Google Play’in aksine, iOS uygulamaları için anahtar kelimeleri hiçbir alanda tekrarlamamanız gerekmektedir. 

Aşağıda her iki mağaza için de bilinen sıralama faktörleri yer almaktadır.

Apple App Store ve Google Play Store Sıralama Faktörleri

Google Play Store ve Apple App Store sıralama faktörleri, arama sonuçlarını listeleyen karmaşık algoritmaların bir parçasıdır. Kesin bilgiler mevcut olmasa da, uygulama mağazası sıralamalarını etkileyen faktörlerden bazıları aşağıdaki gibidir.

Apple App Store Sıralama Faktörleri şunları içerir:

  • Uygulama Adı
  • Uygulama URL’si
  • Uygulama Altyazısı
  • Anahtar Kelime Alanı
  • Uygulama içi Satın Alma
  • Uygulama içi Etkinlikler
  • Derecelendirmeler ve Yorumlar
  • Güncellemeler
  • İndirmeler ve Etkileşim
  • Gizli Faktörler

Google Play Store Sıralama Faktörleri şunları içerir:

  • Uygulama Başlığı
  • Kısa Açıklama
  • Uzun Açıklama
  • Uygulama içi Satın Alma
  • Derecelendirme ve Yorumlar
  • Güncellemeler
  • Android Hayati Göstergeleri
  • İndirmeler ve Etkileşim
  • Gizli Faktörler
  • Uygulama Anahtar Kelimeleri ve Uygulama Mağazası algoritmalarının Temelleri

Anahtar kelimeler, uygulama mağazalarında sıralamanın en önemli unsurudur. Uygulama mağazaları, uygulama anahtar kelimelerini meta verilerde (ör. uygulama başlığı, adı, kısa açıklama, uzun açıklama, anahtar kelime alanı vb.) kullanmaktadır.

Anahtar kelimelerinizi doğru konumlarda sağladığınızda, uygulama mağazası algoritmaları bir anahtar kelime için sıralamaya uygun olup olmadığınızı, belirli bir anahtar kelimenin uygulamanızla ne kadar alakalı olduğunu ve uygulamanızın ne kadar sıralama gücüne sahip olduğunu belirleyecektir. Dizine eklenmek için tüm anahtar kelimelerin meta verilerde bulunması gerekmez, ancak anahtar kelimeleri uygulamanızın en belirgin konumlarına yerleştirmek daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Anahtar kelime stratejinizi değerlendirmeden önce, kullanıcıların uygulamaları nasıl keşfettiğini anlamanız gerekir. Google Play ve App Store yüklemeleri birkaç kaynaktan gelir:

 – Ne aradığını bilen ve uygulamaları keşfeden kullanıcılardan gelen arama trafiği. Örneğin, “Taksi” için arama yapan biri net bir arama amacına sahipken, “yol-arkadaşı” için arama yapan biri spesifik olmayan ve farklı hizmet sağlayıcıları aramaktadır. Bu nedenle, anahtar kelime optimizasyonu ASO’da çok önemli bir rol oynar. 

 -Kategorilere, en iyi listelere veya öne çıkan uygulamalara göz atan kullanıcılardan gelen trafik

 -Uygulamanıza başka bir uygulamadan veya bir web sayfasından gelen yönlendirilmiş trafik

 Genellikle trafiğin çoğu arama trafiğinden gelir, bu nedenle ASO için ‘anahtar kelime’ kavramını anlamak hayati önem taşır. Uygulama mağazası kullanıcıları belirli bir terimi aradıklarında, uygun kelimeleri kullanmadığınızda uygulamanız arama sonuçlarında yer almayacaktır.

Elbette, uygulamanız örneğin 60. sıradaysa, büyük olasılıkla çok fazla indirme almayacaksınız. Mevcut anahtar kelime sıralamalarınızı anlamak ve bu sıralamaları iyileştirmek için onları izlemek anahtar kelime optimizasyonunun temelidir. 

Anahtar kelime sıralamaları ve uygulama mağazası arama sonuçları her ülkede farklılık gösterir. Ayrıca, anahtar kelime sıralamaları Google Play ve App Store’da nadiren aynıdır çünkü her mağazanın farklı bir sıralama algoritması vardır. Son olarak, anahtar kelime sıralamaları sürekli değişir – bugün 1 numaralı pozisyonda olabilirsiniz, ancak yarın birkaç pozisyon düşmeniz mümkündür.

Anahtar kelimelerinizin mevcut sıralamalarını kontrol etmek istiyorsanız, bunu her mağazada manuel olarak yapabilirsiniz, ancak bu çok fazla zaman ve kaynak gerektirecektir. Daha iyi bir yol, bunu tüm pazarlarınız için yapan ve sıralama geçmişini ve gelişmeleri gösteren bir ASO aracına sahip olmaktır.

 -Bir anahtar kelime için sıralamalarda olmak istiyorsanız,uygulamanızın bu kelime ile alakalı olması gerekir. 

 -Anahtar kelimeler farklı arama hacimlerine ve zorluk seviyelerine sahip olabilir.

 -Bazı anahtar kelimeler için sıralama yapmak zor olabilirken, rekabet, uygulamanızın gücü, alaka düzeyi gibi faktörlere bağlı olarak diğerleri için sıralama yapmak nispeten kolay olacaktır.

 Bu üç temel unsur, anahtar kelime araştırması, önceliklendirme, hedefleme ve ölçümlemeyi içeren anahtar kelime optimizasyon sürecinizin temelini oluşturacaktır.

Mobil uygulamaların Google arama motorundan nasıl görünürlük elde edebileceğine ve bunun uygulama sıralamanızı nasıl etkileyeceğine hızlıca göz atalım.

SEO ve Backlink Bağlantıların ASO Üzerindeki Etkisi

Google’daki arama sonuçları mobil uygulamaları içerir. Google, mobil uygulamaların içeriğini dizine ekleyebilir ve belirli bir arama sorgusuyla ilgiliyse, Google arama sonuçları uygulama mağazalarındaki uygulama listelerini arama sonucunda gösterir.

Uygulamanızın Google’da dizine eklenmesini sağlamak için uygulamanız ile web siteniz arasında bağlantı kurmanız gerekir. Bunu yaptığınızda, Google kullanıcıları uygulamayı arama sonuçlarında listelenmiş olarak görecektir. Bir kullanıcının cep telefonunda bu uygulama zaten yüklüyse, arama sonucuna tıklandığında uygulama açılacaktır. Kullanıcıda uygulamayı yüklü değilse, Google onları bir uygulama mağazasına yönlendirecektir. Bu işlem, uygulamanızda referans bağlantılar sağlayarak mümkün olmaktadır.

Uygulama indeksleme, iOS ve Android uygulamaları için farklı şekilde çalışır. Bir iOS uygulamasını yönetiyorsanız ve Google arama için dizine eklemek istiyorsanız, evrensel bağlantıları (universal links) sağlamanız gerekir. Bir Android uygulaması çalıştırıyorsanız, Android API’sini etkinleştirmeniz gerekir. 

Uygulamanızı dizine eklediğinizde, Google’daki arama sonuçlarında daha fazla görünürlük elde edecektir. Ve uygulamanız diğer web sitelerinden geri bağlantılar (backlinks) alırsa, Google arama sonuçlarında ve uygulama mağazalarında daha yüksek sıralamalar elde edersiniz. Ancak, yüksek kaliteli geri bağlantılar (backlinks) almak kolay değildir. Daha fazla backlink için Sosyal medya, PR, misafir blog yazarlığı, etkinliklere sponsorluk vb. gibi farklı backlink fırsatlarını kullanmayı deneyebilirsiniz. 

Uygulamanız için geri bağlantı almak zaman ve sabır gerektirir. Uygulamanızın iç öğelerini optimize ettikten sonra ilk olarak geri bağlantılar üzerinde çalışmanızı öneririz.

Uygulama Derecelendirmeleri ve İncelemeleri – Uygulama Büyümesi için Önemi

Uygulama derecelendirmeleri ve incelemeleri, yükleme dönüşüm oranlarınızı önemli ölçüde etkileyebilir ve temel ASO faktörlerinden biridir. Uygulama derecelendirmeleri, uygulamanızın ne kadar iyi performans gösterdiğinin niceliksel bir ölçüsüdür; uygulama incelemeleri ise kullanıcıların uygulamanıza verdiği niteliksel geri bildirimlerdir (yorumlar).

Uygulama derecelendirmeleri ve incelemeleri hem Google Play hem de App Store algoritmalarını etkiler. Ancak, uygulama derecelendirmeleri özellikle kritiktir. Bir uygulama pazarlamacısı olarak hedeflerinizden biri, en uygun derecelendirme olarak kabul edilen 4,4+ yıldız derecelendirmesine ulaşmak olmalıdır. Ancak elbette, ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.

Uygulama derecelendirmeleri (puanları), uygulama mağazalarındaki tüm kullanıcı yolculuğu boyunca gösterilir – arama sonuçlarında, öne çıkan sayfalarda, üst listelerde vb. Çoğu kullanıcı, ortalama puanı dört yıldızdan düşük olan bir uygulamayı dikkate bile almaz. Uygulama mağazaları, arama sonuçları veya öne çıkan uygulamalar aracılığıyla kullanıcılarına en kaliteli uygulamaları sunmak ister.

Uygulama incelemeleri, marka iyileştirmeleri ve kullanıcı yönetimi gibi birden fazla pazarlama hedefine de katkıda bulunur. Kullanıcı yorumlarını dikkatle izlemek ve yanıtlamak, kullanıcılarınızı önemsediğinizi ve olası sorunları zamanında ele aldığınızı gösterir. Mağaza kaydınıza ilk kez gelen kullanıcılar için olumlu yorumlar, uygulamanızın kaliteli olduğuna ve insanların uygulamayı beğendiğine dair sosyal kanıt sağlar.

ASO uzmanları ve uygulama pazarlamacıları sürekli olarak daha fazla değerlendirme ve yorum toplamak için çalışmalıdır. Kullanıcıları değerlendirme yapmaya teşvik etmeli, kötü değerlendirmeleri derhal yanıtlamalı ve uygulama güncellemelerinin kullanıcı memnuniyetini nasıl etkilediğini izlemelisiniz. 

Uygulama güncellemeleriyle birlikte teknik sorunlar ortaya çıkarsa, kullanıcılar uygulamanızı daha düşük puanlayacak ve size kötü yorumlar bırakacaktır. Kullanıcıların puanlarını her zaman olumsuzdan olumluya çevirebileceğini unutmayın, bu nedenle özellikle kötü puanlamalar ve incelemeler için, kullanıcının fikrini değiştirmesi amacıyla bunlara yanıt vermeniz önerilir. 

Olumlu kullanıcı derecelendirmeleri ve yorumlarının öne çıkmanıza ve kısa sürede çok sayıda yeni indirme getirmesine yardımcı olacağından bahsetmiştik. Ancak uygulama derecelendirmeleri ve incelemeleri aynı zamanda pazar ve rakip araştırmasının da büyük bir parçasıdır. İnsanların incelemelerinde hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını analiz ederek meta verilerinize yeni anahtar kelimeler eklemek içinkullanabilirsiniz. Rakiplerinizin aldığı kötü yorumları analiz ederseniz, uygulamanızı geliştirmek için kullanabileceğiniz alanlar bulabilirsiniz.

Kullanıcıların Play Store incelemelerinde bıraktıkları anahtar kelimeler, anahtar kelime sıralamalarını etkiler çünkü Google Play, incelemelerdeki anahtar kelimeleri dizine ekler. Ancak App Store, incelemelerdeki anahtar kelimeleri indekslemez. Yine de kullanıcı yorumlarına, özellikle de kötü olanlara dikkat edin. Uygulamanız yüksek bir ortalama puana sahip olsa bile, uygulama mağazaları kötü bir incelemeyi öne çıkarmaya karar verebilir ve bu da potansiyel bir kullanıcının kararını olumsuz yönde etkileyebilir.

Son olarak, Google Play’de derecelendirmeleri sıfırlayamayacağınızı belirtmek önemlidir. Ancak App Store’da her yeni uygulama güncellemesinde bu mümkündür. Uygulama derecelendirmelerini sıfırlamak, uygulamanızın aldığı kötü değerlendirmeyi silebilir, ancak aynı zamanda App Store algoritmasının, derecelendirmelerin olmaması nedeniyle toplam sıralamanızı düşürme riski vardır. Bu nedenle, mağaza dışı etkinliklerle yeni puanlar almaya çalışın. Örneğin, kullanıcılarınıza e-postalar yoluyla ulaşabilir ve küçük bir ödül karşılığında uygulamanızı derecelendirmelerini isteyebilirsiniz. Ancak, mağazada bu tür faaliyetler için cezalandırılabileceğinizi unutmayın.

Bu bölümdeki en kritik bölümleri hızlıca özetlemek gerekirse:

-Derecelendirmelerinizin ve incelemelerinizin zaman içinde nasıl hareket ettiğini ve geliştiğini her zaman takip edin

-Daha fazla puan toplamak için aktif olarak plan yapın

-Kullanıcı yorumlarını yanıtlayın ve kullanıcı sorunlarını zamanında cevaplayın

-Uygulamanızı sürekli geliştirmek ve daha iyi pazar araştırması yapmak için kullanıcıların sağladığı bilgileri kullanın

Uygulama Mağazası Listeleme Görselleri

Başarılı bir uygulama mağazası optimizasyonunun iki ana bileşeni metinsel ve görsel unsurlardır. Metinsel öğeler, anahtar kelime optimizasyonu ve kaliteli bilgi sağlamak için hayati önem taşır. Öte yandan, uygulama mağazalarındaki görsel öğeler dönüşüm oranları ve kullanıcı çekiciliği için çok önemlidir.

Uygulama mağazası ziyaretçileri genel olarak arama sonuçlarındaki bilgileri gözden geçirir ve Google Play’deki mağaza listelerinde ve App Store’daki ürün sayfalarında daha az zaman harcar. Bu nedenle, kullanıcılarda etkili bir ilk izlenim yaratan yüksek kaliteli ve dikkat çekici görsel öğeler kullanmak çok önemlidir. 

Uygulama mağazalarında kullanabileceğiniz üç ana görsel türü; uygulama simgeleri, uygulama ekran görüntüleri ve uygulama tanıtım veya önizleme videolarıdır. Google Play için özellik grafiğinin de önemli bir rol oynadığını unutmayın.

Uygulama simgesi, yeni bir uygulama hazırlarken üzerinde çalışmak isteyeceğiniz ilk şey olmalıdır. Uygulama simgesi, uygulama mağazalarındaki tüm kullanıcı deneyimi boyunca (arama sonuçlarında, en iyi listelerde, öne çıkan uygulamalarda ve mağaza listeleme sayfalarında) yer alır. 

Markanızı uygulama mağazalarında ve diğer kanallarda (ör. sosyal medya, ücretli kampanyalar, Google arama sonuçları vb.) temsil eden dikkat çekici bir uygulama simgesi tasarlamak kritik öneme sahiptir. Play Store ve App Store, uygulama simgelerini A/B testinden geçirmenize olanak tanır.

Uygulama ekran görüntüleri, dönüşüm oranlarını optimize etmek için ihtiyacınız olan ikinci görsel unsurdur. Uygulama ekran görüntüleri App Store’da çok önemlidir çünkü arama sonuçlarında ilk üç dikey ekran görüntüsü gösterilir.

Ekran görüntüleri uygulamanızın görsel bir hikayesini vermeyi amaçlar, ancak ilk ekran görüntüsünü vurgulamanız önemlidir. Kullanıcıları basit ve etkili bir şekilde bilgilendirmek için uygulama ekran görüntülerini kullanın. Temel mesajlarınızı ekleyin ve ekran görüntülerini insanların uygulamanızı nasıl kullandıklarıyla eşleştirin. Farklı arka planlar, alternatif tasarımlar, mesajlar ve hikaye stilleriyle denemeler yapmayı deneyin. Ekran görüntülerini A/B testine tabi tutmak ve en iyi dönüşüm oranını sağlayan seçeneği bulmak ve kullanmak dikkat edilmesi gereken bir konudur. 

Uygulama tanıtım videosu (Google Play) ve önizleme videosu (App Store), mağaza listenize ekleyebileceğiniz son görsel unsurdur. Uygulama simgeleri ve ekran görüntüleri her zaman zorunludur, ancak bir video eklemek isteyip istemediğiniz size kalmıştır.

Video, uygulamanızın bir fragmanıdır – uygulamanın en heyecan verici ve güçlü yönlerini göstermesi gerekir. Bu nedenle, kullanıcıların dikkatini çekmek için videonun ilk 10 saniyesi üzerinde çalışmanız gerekir çünkü kullanıcıların videonun tamamını izlememe ihtimalleri yüksektir. Üstelik araştırmalar, kullanıcıların ilk saniyelerde karar verdiğini gösteriyor. Bu nedenle, uygulama içi kullanıcı deneyimini göstermeniz önemli olacaktır. Dikkat etmeniz gereken bir unsur da videonuzun sesidir. İlk on saniye içerisinde video görsellerinize daha çok önem vermelisiniz çünkü birçok kullanıcı videoyu ses kapalıyken izleyecektir. Ayrıca, videonun hedef kitleniz için işe yarayıp yaramayacağını test etmeye çalışın. Bazı uygulama kategorileri için videoların kullanıcının karar vermesinde büyük bir etkisi bulunmaktadır.

Daha önce de belirtildiği gibi, görsel öğeler dönüşüm oranlarını önemli ölçüde etkiler, ancak diğer uygulama mağazası öğeleri de önemli bir etkiye sahip olabilir. Dönüşüm oranlarımızı nasıl daha da iyileştirebileceğimizi öğrenmeye devam edelim.

Kullanıcı Hunisi Optimizasyonu için Uygulama Dönüşüm Oranları

Dönüşüm oranı genellikle A noktasından B noktasına geçen kullanıcıların yüzdesi olarak tanımlanır. Mobil uygulamalar ve uygulama mağazaları bağlamında, mağaza listelerinizin uygulama dönüşüm oranı optimizasyonu, uygulama mağazası optimizasyonunun en hayati yönüdür. Tipik uygulama dönüşüm metrikleri şunları içerir:

 -Ürün sayfası görüntüleme gösterimleri (Impressions to product page view ) (Apple App Store)

 -Mağaza veya ürün sayfası görüntülemelerinden (views to installs) yüklemelere (Google Play ve Apple App Store)

 -Gösterimlerden yüklemelere (Impressions to installs) (Apple App Store)

 -Yüklemelerden satışa veya diğer KPI’lara (Google Play ve Apple App Store)

 Öncelikle Google Play ve App Store’un aynı ölçümleri raporlamadığını fark edeceksiniz; dolayısıyla bu iki mağaza için KPI’lar farklıdır. Google Play Console, uygulamanızın arama sonuçlarındaki gösterimlerini raporlamaz, ancak bu verileri App Store Connect’ten alabiliriz.

Uygulama dönüşüm oranı, uygulama mağazalarında çok önemlidir çünkü mağaza algoritmalarına kullanıcıların uygulamanızı ne kadar sevdiğini veya sevmediğini bildirmektedir.

Önemli bir sıralama faktörü olan uygulama indirme hızını ele alalım. Uygulamanızı düzenli indirmeler için optimize edebilir ve mağaza görüntülemelerinden veya yüklemelerden indirmelere dönüşüm oranını artırabilirseniz, uygulama mağazaları tarafından ödüllendirilirsiniz. 

Peki hayati önem taşıyan dönüşüm oranlarımızı nasıl iyileştirebilir veya artırabiliriz? 

Uygulama mağazası optimizasyon unsurlarımız üzerinde çalışarak.

 – Uygulama simgesi, tüm uygulama mağazalarındaki en önemli görsel öğedir ve birisi uygulamanızla karşılaştığında ilk fark edeceği şey uygulama simgesi olacaktır. Farklı uygulama simgesi stillerini test edin ve en uygun varyantı bulmak için kullanıcı araştırması veya A/B testi yapın.

 -Uygulama başlığı (Google Play) ve uygulama adı (App Store) her zaman uygulama simgesinin yanında görünen kısa metinlerdir. Sadece anahtar kelime optimizasyonu için önemli değildir, aynı zamanda uygulamanızın adı insanların belirli bir kategoriyi tanımlamak için kullandıkları anahtar kelimeleri içeriyorsa, dönüşüm oranlarınız daha iyi olacaktır. Şu anda, uygulama başlığınızı uygulama mağazalarında A/B testi yapmak mümkün değildir.

 -Uygulama ekran görüntüleri uygulamanızın hikayesini anlatır ve dönüşüm oranları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Mağaza listeleme deneylerini kullanarak Google play’de ve Ürün Sayfası Optimizasyonu özelliği ile App Store’da ekran görüntülerine A/B testi uygulayabilirsiniz.

 -Uygulama tanıtım veya önizleme videosu da dönüşüm optimizasyonunda size yardımcı olabilir. Listelemelerinde video kullanmayan birçok uygulama görüyoruz, ancak bu kullanmamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Uygulamanızın özelliklerine iyi bir genel bakış sunan bir video oluşturmanızı ve test etmenizi öneririz. Ve eğer oyun sektöründeyseniz, çekici bir videoya sahip olmak çok daha önemli olmaktadır.

 -Uygulama açıklaması çoğu insanın sonuna kadar okumadığı bir şeydir, ancak yine de kullanıcılarınızın önemli bulabileceği ek bilgiler eklemek için kullanılabilir. İlk cümleleri test edin ve çoğu kişi uygulama açıklamasının yalnızca giriş kısmını okuduğu için herhangi bir gelişme fark edip etmediğinizi görün.

 -Derecelendirmeler ve incelemeler, dönüşüm oranı optimizasyonunun büyük bir parçasıdır. Bunlar, diğer kullanıcıların uygulamanızı nasıl gördüğünün sosyal kanıtıdır ve aynı zamanda uygulama derecelendirmeleri ve incelemeleri uygulamanın kalitesini yansıtır. Birkaç kötü değerlendirme ve yorum, kullanıcıları uygulamanızı düşünmekten bile vazgeçirebilir. Kullanıcı yönetimini iyileştirmek için aktif olarak çalışın ve kullanıcıları uygulamanızı puanlamaya teşvik edin çünkü bu, uygulama dönüşüm oranlarınızı artırabilir.

Son olarak, uygulama dönüşüm oranlarının ücretli kampanyaları etkilediğini belirtmek gerekir. Google uygulama kampanyaları ve Apple Ads, ücretli promosyonlar yayınlarken uygulama mağazası listelerinizdeki öğeleri alır ve reklamlarında bunları kullanıcılara gösterir. Organik dönüşüm oranınız düşükse, reklamlarınız büyük olasılıkla iyi performans göstermeyecektir.

Mevsimsellik ve Uygulama İndirmeleri Üzerindeki Etkisi

Mevsimsellik ve etkileri, uygulamanızın başarısını önemli ölçüde etkileyebilir. Mevsimsel unsurlar içeren bir kategoride rekabet eden bir uygulamanız varsa, uygulama mağazası stratejinizi ayarlamız yararınıza olacaktır.

Örneğin, tenis sonuçlarını takip eden bir spor uygulamanız varsa, büyük turnuvalar ve tenis etkinlikleri sırasında izleyicilerin ilgisi artacaktır. Kilo verme ve fitness alanındaysanız, uygulamanıza olan talep, insanların egzersize başlamak ve vücut ağırlıkları üzerinde çalışmak istedikleri Ocak ayında artacaktır.

Uygulama indirmeleriniz mevsimselliğin etkisi ile artıyorsa, uygulamanızı proaktif olarak optimize etmek için birkaç şey yapabilirsiniz:

-Uygulama mağazası verilerinizi değiştirmeniz gereken haftaları veya ayları eşleştirin. Bu, uygulama güncellemelerini daha iyi planlamanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, Eylül ayının başında hedeflediğiniz büyük bir festival varsa, normal anahtar kelimelerinizi hedefleyen bir güncelleme yerine daha uygun kelimeler yayınlamak isteyeceksiniz.

-Anahtar kelimelerinizi mevsimselliği yansıtacak şekilde zamanında güncelleyin. Zamanlama da önemlidir çünkü Eylül ayında belirli bir etkinlik başlayacaksa yeni anahtar kelimeleri etkinlikten bir veya iki hafta önce hedeflemeniz gerekir. Bunu çok erken yapmak normal anahtar kelimelerinizi etkileyebilir ve uygulamayı çok geç güncellerseniz uygulama mağazaları uygulamanızı alakalı olarak tanımak için yeterli zamana sahip olmayabilir.

-Mevsimsel etkinliklerle uyumlu yeni ekran görüntüleri ve mesajlar ekleyin.

-Mevsimsel etkinlikle yakından bağlantılı yeni özellikler sunun. Bir tenis sporu uygulamanız varsa ve Wimbledon turnuvası yaklaşıyorsa, turnuva için yeni bir widget veya benzersiz ekran görünümleri ekleyebilirsiniz.

Mevsimsel etkiler yaşayan uygulamaların, uygulama mağazası optimizasyon taktikleri için ekstra çaba harcaması gerekir. Hedef kitlenizi ne kadar iyi anlarsanız, onların ilgi alanlarını uygulamanıza entegre etmeniz de o kadar kolay olacaktır.

Uygulama Mağazalarında A/B Testi

Daha yüksek dönüşüm oranlarına ve daha fazla uygulama indirmeye ulaşmak için uygulamanızı test etmek, ASO uzmanlarının ustalaşması gereken kritik bir beceridir. A/B testi, uygulama pazarlamasında önemli bir rol oynar ve gerçek kullanıcı davranışına dayalı olarak uygulama mağazası listenizi sürekli iyileştirmenin en iyi yoludur.

A/B testi konusu çok kapsamlı olduğundan, burada çok fazla ayrıntıya girmeyeceğiz ve sizinle yalnızca temel yönleri paylaşacağız. 

Uygulama A/B testi, bir uygulama mağazası varlığının iki varyasyonunu oluşturmayı ve varlığın performansını iki kitle grubu üzerinde test etmeyi içerir. Size daha fazla kullanıcı, indirme veya sizin için hayati önem taşıyan herhangi bir başka KPI getiren varyasyon bu test ile bulunur ve uygulamalarınızda kullanılır.

A/B testi, aynı kitleyi aynı büyüklükte iki gruba ayıran deneyleri içerir. İlk kullanıcı grubu testin A varyantını ve orijinal varlığı görür, ikinci grup ise test etmek istediğiniz varlıkla birlikte B varyantını görür. Deneyleri bir süre yürüttükten sonra sonuçları kontrol edebilir ve A varyantını korumak mı yoksa mağaza kaydınızla birlikte B varyantını uygulamak mı istediğinize karar verebilirsiniz.

Mobil uygulamalar için her A/B testinin basit bir mantık ve süreci takip etmesi gerekir:

-Neyi test etmek ve geliştirmek istediğinizi araştırın. Rakiplerinizin ne durumda olduğunu kontrol edin, kategorinizdeki en iyi uygulamaları inceleyin ve test etmek istediğiniz diğer alanlardaki en iyi uygulamalar hakkında bilgi edinin.

-Test hipotezleri oluşturun – uygulama mağazası listenizde neyi değiştirmek istiyorsunuz ve hedefiniz nedir? Hangi uygulama mağazasına öncelik vermek istiyorsunuz? Mağaza listelerini optimize etmek mi yoksa arama sonuçlarındaki görünürlüğünüzü artırmak mı istiyorsunuz? Mağaza listeleme reklamlarını test etmek genellikle dönüşüm oranınızı artırmanın en iyi yoludur.

-Trafik ve güven düzeyi – testinizin istatistiksel olarak emin olmanız ve sonuçları uygulayabilmeniz için yeterli trafik alması gerekir.

-Hipotezi kullanarak varyasyonunuzu oluşturun 

-Deneyi çalıştırın (yeterli veri toplamak ve sağlıklı bir sonuç eldeetmek için A/B testinin 14 gün uygulanması idealdir.)

-Analiz edin ve test varyantını uygulamak isteyip istemediğinize karar verin. Aldığınız trafik hacimlerini, dönüşüm oranlarını ve mümkünse etkileşim metriklerini, elde tutma oranını vb. kontrol edin. Genel olarak, B varyantınızın birincil metriklerinde eski A varyantına kıyasla en az %3’lük bir iyileşme eldeediyorsa uygulamanız üzerinde değişiklik yapmanız yararınıza olacaktır.

-Uygulama mağazası optimizasyon (ASO) sürecinize A/B testi uygulayın ve bunu faaliyetlerinizin sürekli bir parçası haline getirin. Farklı ülkelerin farklı test sonuçlarına sahip olabileceğini ve test sürecinin yeniden uyarlanmasını gerektirebileceğini unutmayın.

Test edebileceğiniz en yaygın öğeler uygulama simgeleri, ekran görüntüleri ve videolardır. Ancak test konusunda çok daha yaratıcı olabilirsiniz – uygulamanızı lansman öncesi aşamada oluşturabilir ve işe alım, UX değişiklikleri, CTA’lar, para kazanma veya yeni özellik testi gibi uygulama içi deneyler yapabilirsiniz. Testlerinizi ayarlamak ve doğrulamak için uygun metodolojiye sahip olduğunuzdan emin olun.

Son olarak, doğru A/B test araçlarını kullanmanız gerekecektir. Bunun en basit yolu Google Play ve App Store’da yerel A/B testlerini kullanmaktır. Google Play Console’da mağaza listeleme deneyleri yapmanıza olanak tanır ve App Store, iOS 15 güncellemesiyle birlikte ürün sayfası optimizasyonlarını sunmaya başlamıştır. Her iki mağaza da uygulama meta verilerini ve reklam öğelerini etkili bir şekilde test etmek için yeterli test olanağı ve dokümantasyon bulunmaktadır.

Splitmetrics, Storemaven, ASO Giraffe, Geeklab ve Upptic gibi A/B test araçları da vardır. Bu araçlar test parametreleri üzerinde daha fazla kontrol sunarlar. Ancak bu araçlar maliyetli olabilir ve üçüncü taraf deneylerden gelen trafiği kullandıkları için sonuçları tam olarak yansıtamayabilirler.

Uygulama Anahtar Kelimeleri Nasıl Araştırılır ve Önceliklendirilir?

Artık uygulama mağazası optimizasyonunun (ASO) en yaygın unsurlarını ele aldığımıza göre, incelememiz gereken önemli bir konuya, yani anahtar kelime optimizasyonu sürecine derinlemesine bir inceleme yapacağız. Şimdiye kadar, anahtar kelimelerin uygulama mağazası algoritmalarının temel unsuru olduğunu ve yüksek uygulama sıralamalarının sürekli anahtar kelime optimizasyonu ile gerçekleştiğinden bahsettik. 

Uygulamaların uygulama mağazası arama sonuçlarından aldığı trafik, toplam organik trafiğin en önemli kısmını oluşturabilir. Doğru bir anahtar kelime optimizasyon süreciniz varsa, uygulamanız arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilir ve mağaza listeleme ziyaretçileri ve uygulama yüklemeleri alma şansını önemli ölçüde artırabilir. 

Anahtar kelime optimizasyonunun ilk adımı, uygulama mağazası anahtar kelime araştırmasıdır. Uygulamanızla alakalı ve kullanıcıları size getirme potansiyeline sahip anahtar kelimeler bulmak istersiniz. İyi anahtar kelime adayları bulmak için uygulamanızla ve onu tanımlayan terimlerle başlayabilirsiniz. İkinci adım, rakip ve pazar araştırması yapmaktır. Hedeflediğiniz uygulama mağazasını ziyaret edin ve en üst sıralardaki sonuçlara, kategorideki en popüler uygulamalara ve kullandıkları anahtar kelimelere bakın.

Bu aşamada mümkün olduğunca çok anahtar kelime toplamak ve en alakalı olanları filtrelemek istersiniz. Daha ileri gitmenin en etkili yolu, topladığınız anahtar kelimeler hakkında size anahtar kelime hacmi, anahtar kelime zorluğu, rakip sayısı, en iyi rakipler, uzun kuyruklu varyasyonlar vb. gibi daha fazla veri sağlayabilecek bir ASO aracı kullanmaktır.

Pazarı araştırdıktan ve hangi anahtar kelimeleri hedeflemek istediğinizi iyi bir şekilde anladıktan sonra, doğru anahtar kelimelere öncelik vermek isteyeceksiniz. Anahtar kelimelere öncelik vermek için en yaygın yöntemler şunlardır:

-Arama hacmi verileri (volume)- seçeceğiniz anahtar kelimelerin yeterli arama hacmine sahip olması gerekir çünkü meta verilerinizi potansiyeli olmayan anahtar kelimelerle harcamak istemezsiniz.

-Mevcut anahtar kelime sıralamaları – mevcut meta verilerinizden değerli anahtar kelimeleri çıkarmadığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Ayrıca, mevcut anahtar kelime sıralamalarınıza bakmak ve bunların varyasyonlarını hedeflemek doğru bir yöntem olacaktır. Birbiriyle yakından ilişkili anahtar kelimeleri hedeflemek, tamamen yeni bir anahtar kelime setini hedeflemekten çok daha iyidir.

-Anahtar kelime alaka düzeyi – alakalı anahtar kelimeleri hedeflemeniz gerekir. Zayıflama ile ilgilenen bir spor uygulamanız varsa vücut geliştirme konusuyla alakalı olmak kolay olmayabilir. Doğru kullanıcıları çekme şansı en yüksek olan belirli uzun kuyruklu anahtar kelimelerin peşinden gitmek iyi bir taktiktir. Bir anahtar kelimenin uygulamanızla alakalı olup olmadığını kontrol etmek için, arama sonuçlarını ve uygulama mağazasının sonuçlarda gösterdiği uygulamaları her zaman manuel olarak kontrol edin.

-Anahtar kelime rekabeti – bir anahtar kelime arama sonuçlarında ne kadar çok uygulama varsa, bu kelime için sıralama yapmak o kadar zor olacaktır. Yüksek hacimli ve ana terimler her zaman çok sayıda arama sonucu getirecektir; odaklanmak ve mümkün olduğunda uzun kuyruklu varyantları kullanmak iyi bir taktik olacaktır.

Hedeflemek istediğiniz anahtar kelimelerin nihai listesini oluşturduktan sonra, bunları uygulama mağazası listenizde stratejik olarak uygulamak ve sıralama ilerlemelerini izlemeniz doğru bir yaklaşım olacaktır. 

Uygulama Anahtar Kelimeleri için Arama Hacmi ve Zorluğu Nedir?

Uygulama anahtar kelimelerinin arama hacmi, bir anahtar kelimenin uygulama mağazalarındaki kullanıcılar arasında ne kadar popüler olduğunu belirler. Uygulama zorluğu ise, uygulamanızın uygulama mağazalarında ilk 10 sonuçta yer almasının ne kadar zor olduğunun bir tahminidir.

Anahtar kelimelerimizi uygulama mağazalarında uygulamadan önce, anahtar kelime yeterliliği ve değerlendirmesi için temel kriterleri kullanmalıyız. En hayati faktörler, uygulama mağazası anahtar kelime arama hacmi ve anahtar kelime zorluğudur.

Bir anahtar kelime veya varyasyonu çok popüler değilse, 1. sırada yer alabilirsiniz, ancak bundan çok fazla indirme alamazsınız. Bu nedenle, yeterli potansiyele ve arama hacmine sahip anahtar kelimeleri hedeflediğinizden emin olmanız gerekmektedir. 

Uygulama mağazasında uygulamanızı ilk defa sıralıyorsanız, alakalı, çok rekabetçi olmayan ve iyi bir arama hacmine sahip anahtar kelimeleri bulmak yararınıza olacaktır.

Uygulama anahtar kelime stratejisinin diğer önemli bir yönü de uygulama mağazası anahtar kelime zorluğudur. Hedeflemek istediğiniz yüksek alakalı bir anahtar kelime bulabilirsiniz, ancak büyük olasılıkla diğer büyük ve köklü rakipler zaten yüksek sıralarda yer almaktadır. Bu noktada ilk defa sıralamaya gireceğiniz içini popülerliği orta düzeyde ve uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulmanız yararınıza olacaktır.

Anahtar kelime hacimlerini ve zorluk derecesini bulmak için manuel araştırma veya harici araçlar kullanabilirsiniz. Manuel aramayı kullanmayı tercih ederseniz, Apple’ın Arama Ağı Reklamlarında (App Search Ads/ASA) popülerlik puanlarını, üst sıralardaki uygulamaların oynaklığını vb. gibibilgileri tek tek kontrol etmeniz gerekmektedir. 

Bununla birlikte, araştırmak istediğiniz yalnızca birkaç anahtar kelime varsa manuel araştırma kabul edilebilir, ancak çoğu zaman geniş anahtar kelime veritabanlarına sahip olan ve anahtar kelimeleri günlük olarak tarayan bir araç kullanmak yararınıza olacaktır. Veya bir ASO uzmanı ile çalışırsanız bu süreçleri daha verimli ve etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır.  

Deneyimlerimize göre, yüksek arama hacmine sahip, uygulamanızla alakalı ve düşük zorluk derecesine sahip anahtar kelimeler bulmak nadiren mümkündür. Çoğu zaman, birçok popüler ana terimi analiz etmeniz, uzun kuyruklu varyasyonlarını bulmanız, popülerliklerini ve zorluklarını değerlendirmeniz ve bunları meta verilerinize uygulamanız gerekecektir.  

Uygulama mağazası ve anahtar kelime optimizasyonu süreci zaman alır. Kazanan kombinasyonu bulmadan önce farklı anahtar kelimeleri ve varyasyonları test etmelisiniz. Bulduktan sonra da uygulama mağazaları statik olduğundan, kullanıcı ilgi alanları ve davranışları değişeceğinden, anahtar kelimelerinizin etkisini yakından izlemeniz gerekeektir. Kullanıcılar aramalarında yeni terimler kullanmaya başladığında, meta verilerinizi uyarlamalı ve anahtar kelime optimizasyonuna devam etmelisiniz.

Artık arama hacmi ve zorluk derecesini kullanarak uygulama anahtar kelimelerini nasıl araştıracağımızı ve önceliklendireceğimizi bildiğimize göre, bunların uygulanmasına başlayabiliriz.

Uygulama Mağazalarında Anahtar Kelimelerin Uygulanması

Hedef uygulama anahtar kelimelerini doğru bir şekilde uygulamak, uygulamanızın uygulama mağazalarında daha fazla alaka düzeyi ve görünürlük elde etmeye başlamasını sağlayacaktır. Araştırmanızı yaptıysanız ve hedef anahtar kelimeler için rekabet etmek istiyorsanız, bunları mağaza listelerinize uygulamanız gerekecektir. 

Uygulama anahtar kelimelerini Google Play Store’da uygulamak için Google Play Console’unuzu açmalı ve “Ana Mağaza Listeleme” sekmesine gitmelisiniz. Anahtar kelimelerinizi uygulama başlığı alanına (30 karakter), kısa açıklamaya (80 karakter) ve uzun açıklamaya (4000 karakter) yerleştirebilirsiniz. Hatırlayabileceğiniz gibi, uygulama başlığı en çok dikkat etmemiz gereken kısımdır. En önemli anahtar kelimelerinizi tüm alanlarda tekrarlayabilirsiniz ve tekrarlamalısınız, ancak çok fazla değil – en az 3-5 kez doğal bir yerleşimi hedefleyin.

App Store kaydınızı optimize etmek için App Store Connect’e erişmeniz gerekir. Anahtar kelimelerinizi üç alana yerleştirebilirsiniz: uygulama adı (30 karakter), alt başlık (30 karakter) ve anahtar kelime alanı (100 karakter). Alanları akıllıca kullanmanıza ve birçok farklı anahtar kelimeyi hedeflemenize olanak tanıyan anahtar kelimeleri alanlar arasında tekrar etmemelisiniz. Uygulama adı en büyük ağırlığı taşır ve marka adınızı da içermelidir.

Güncellemelerinizi dışa aktardıktan sonra, güncelleme etkilerine göz atın. Önemli anahtar kelimelerinizi takip edin ve sıralamalarının nasıl değiştiğini kontrol edin. Ayrıca, yeni sıralamalarınızın mağaza listeleme ziyaretçileri, gösterimler, indirmeler, dönüşüm oranları, gelir vb. gibi KPI’larınızı nasıl etkilediğini izlemeniz gerekecektir.

Uygulama Yönetimi ve Güncellemeleri

ASO’nuzla ilgili bir sonraki önemli adım, uygulama mağazası listelerinizi ne sıklıkta güncellemeniz gerektiğini belirlemektir. Doğru dengeyi bulmanız gerekir çünkü listelerinizi çok sık güncellerseniz, arama algoritmalarının yeni anahtar kelimelerinizi dizine eklemek için yeterli zamanı olmayacaktır. Güncellemeleri çok nadir yaparsanız da yeni fırsatları kaçırabilirsiniz.

Öncelikle, uygulama güncellemelerine nasıl yaklaşacağınız, uygulamanızı uygulama mağazasına ilk kez mi koyduğunuza yoksa zaten mevcut bir uygulama kaydınız mı olduğuna bağlıdır. 

Yeni uygulamaların önemli bir avantajı, uygulama mağazası algoritmalarının ilk kez ortaya çıktıklarında küçük bir destek vermesidir. Yeni uygulamaların yüksek hacimli anahtar kelimeler için sıralama şansı biraz daha yüksektir, bu nedenle başlangıç aşamasındaysanız biraz daha popüler anahtar kelimeleri hedefleyin. İlk destek iki aya kadar sürebilir. Bundan sonra, performansınızı gözden geçirmenin, sıralamaya girdiğiniz popüler anahtar kelimeleri tutmanın ve sıralamaya girmediklerinizi kaldırmanın zamanı gelmiştir.

Mevcut bir uygulamayı işletiyorsanız, hacimleri, zorluk puanlarını ve anahtar kelime sıralamalarını düzenli olarak kontrol edin. Amacınız, sıralamada yer aldığınız yüksek hacimli anahtar kelimelerin sayısını kademeli olarak artırmaktır. Düzenli güncellemeler yapın, değişiklikleri izleyin ve uygulama mağazalarının size ne kadar destek verdiğini görmek için yeni anahtar kelimelerle denemeler yapın.

Güncelleme döngüsü Google Play ve App Store için aynı değildir. Google Play güncellemelerini her 6 ila 8 haftada bir yayınlamak en iyisi olacaktır. Bu süre, algoritmanın yeni anahtar kelimelerinizi dizine eklemesi, yeni anahtar kelime sıralamaları tahsis etmesi ve daha küçük dalgalanmalarla sıralama konumlarını sabitlemesi için gereklidir. 

App Store güncellemelerini dört haftada bir yapabilirsiniz. App Store’daki algoritma yeni listelerin verilerini daha hızlı tanıyabilir ve bunlara uyum sağlayabilir, ancak güncelleme etkisi de daha kısadır.

Devam etmeden önce, güncellemeniz gereken tek şeyin meta veriler olmadığını da belirtmemiz gerekir. Anahtar kelimeler uygulama sıralamasında hayati bir rol oynar, ancak mağaza görselleri (uygulama simgesi, ekran görüntüleri ve video) de güncelleme listenizde olmalıdır. Dönüşüm oranlarınızın düştüğünü görürseniz, doğru reklam öğesi setini bulmak için A/B testleri yapın ve bir sonraki uygulama güncellemesini yeni görseller yayınlamak için kullanın.

ASO araçları

Uygulama mağazası optimizasyon stratejinizin önemli bir parçası doğru ASO aracına sahip olmaktır. Bu bölümde kullanabileceğiniz  ASO araçlarını inceleyeceğiz.

App Radar

App Radar, ASO ve ücretli UA’yı birleştiren öncü bir hepsi bir arada araçtır. Araç, pazar araştırmasından uygulama yönetimine, ücretli kullanıcı edinmeye ve gelişmiş ASO taktiklerine kadar uygulama mağazasındaki varlığınızı optimize etmek için ihtiyacınız olan tüm özelliklere sahiptir. 

AppTweak

AppTweak, eksiksiz bir ASO özellikleri setine sahip olan ve uygulama analizi, anahtar kelime optimizasyonu ve pazar istihbaratı sağlayan bir ASO aracıdır.

MobileAction

MobileAction, uygulama optimizasyonları yapmanıza ve pazar istihbarat verilerini ve rakip analizlerini kontrol etmenize olanak tanıyan bir ASO aracıdır. Piyasadaki en popüler araçlardan biridir, ancak AppTweak’e benzer şekilde, ek seçeneklerin fiyat etiketi oldukça yüksek olabilir.

AppFollow

AppFollow, temel olarak uygulama mağazası derecelendirmeleri, inceleme yönetimi ve analizine odaklanan bir ASO aracıdır. Ayrıca özel optimizasyon araçları da sağlıyor ve bir dizi premium seçenek sunuyor. Araç çok hoş bir kullanıcı arayüzüne sahip ancak yeni başlayan kullanıcılar için karmaşık olabilecek birçok özellikle birlikte geliyor.

Asodesk

Araç tipik ASO özellikleriyle birlikte geliyor, ancak burada listelediğimiz diğer ASO araçlarına kıyasla biraz daha karmaşık bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.

Sensor Tower

Sensor Tower, pazar istihbarat verileri ve reklam platformlarına odaklanan üst düzey bir araçtır. Ayrıca diğer ASO araçlarıyla karşılaştırıldığında aracın yıllık fiyatlandırması onu piyasadaki en pahalı araçlardan biri yapar.

Data.ai (eski App Annie)

Data.ai, en eski ASO ve pazar istihbaratı araçlarından biri olan App Annie’nin yeniden markalaşmış adıdır. Araç birçok farklı özelliğe sahiptir ve Sensor Tower’a benzer şekilde, öncelikle mobil uygulamalarla ilgili pazar istihbaratı verilerini anlamaya yönelik bir araçtır. Platformun içinde bir ASO modülü bulunmaktadır, ancak abonelik fiyatları oldukça yüksektir.

App Store Optimizasyonu Stratejisi için Kontrol Listesi

Uygulama mağazası optimizasyonuna yeni başlıyorsanız, günlük ASO faaliyetleriniz için kullanabileceğiniz bir ASO kontrol listesine sahip olmanızı öneririz. Bu listeyi kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

1-Net bir uygulama mağazası optimizasyon stratejisi oluşturun

a-Pazarı araştırın ve ihtiyaçları anlayın

b-Hedef kullanıcıların uygulamalarınıza benzer uygulamaları nasıl bulduğunu keşfedin

c-En önemli pazarları ve bölgeleri bulmaya çalışın (demografik yapı)

2-Uygun bir anahtar kelime araştırma ve önceliklendirme süreci oluşturun

a-Uygulamanızın veya oyununuzun ana özelliklerini düşünün

b-Uygulamanızın özelliklerini tanımlayan eş anlamlı kelimeleri araştırın

c-Kategorideki benzer uygulamaları ve rakipleri analiz edin

d-Uygulama mağazası arama çubuklarında otomatik önerileri keşfedin

e-İnsanların uygulama kategorinizde yaygın olarak kullandığı terimleri araştırın

f-Öneriler ve fikirler üretmek için bir ASO aracı kullanın

3-Uygulamanız için uygun bir isme sahip olun

a-Benzersiz, alakalı ve okunması kolay bir isim seçin

b-Uygulama mağazalarındaki karakter sınırına odaklanın

c-Uygulama mağazası yönergelerini araştırın ve bunlara bağlı kalın

4- Meta verilerinizin geri kalanını yazın 

a-Kısa bir açıklama, alt başlık, anahtar kelime alanı, uygulama açıklaması ekleyin

b-Uygulamanızın anlaşılmasını kolaylaştırın

c-Bilgi kalitesine odaklanın

d-Açık bir şekilde yapılandırın

e-Odak anahtar kelimeleri ekleyin

f-Mümkün ve uygulanabilir olduğunda tüm karakterlerin boşluğunu kullanın

g-Yasak anahtar kelimeler kullanmayın – en iyi, ücretsiz, en iyi, yeni vb.

h-İlk birkaç cümleye özellikle vurgu yapın

5-Uygulama yaşam döngünüzün başından itibaren A/B testi gerçekleştirin

a-Rakipleri analiz edin ve iyileştirmeler hakkında beyin fırtınası yapın

b-Varyasyonlarınızı oluşturun

c-Deneyleri çalıştırın

d-Sonuçları değerlendirin

e-Değişiklikleri uygulayın

f-Takip deneylerine başlayın

6-Uygulama ekran görüntülerini ve videolarını hazırlayın

a-Uygulamanızın nasıl göründüğünü gösterin

b-Ana özellikleri vurgulayın 

c-Görsel bir hikaye anlatın

d-Düzen ve boyut gereksinimlerine dikkat edin

7-Yerelleştirme ile uygulamanızı küreselleştirin

a-İngilizce dilini kullanmayan kilit pazarlarınızı araştırın ve tanımlayın 

b-Yerel pazarların özelliklerini anlamak

c-Önce meta verileri çevirin

d-Ekran görüntülerinizdeki mesajları yerelleştirin

e-Yerel halkın sağladığınız terimleri kullanıp kullanmadığını kontrol edin

f-Bazı yerelleştirmeler için zaten sıralama yapıp yapmadığınızı kontrol edin (iOS uygulamaları için)

8-Uygulama derecelendirmelerini ve incelemelerini almak ve iyileştirmek için çalışın

a-Kullanıcılardan uygulamanızı değerlendirmelerini sağlayın

b-Derecelendirme miktarı üzerinde çalışın ancak aynı zamanda yüksek bir ortalama derecelendirmeye sahip olun

c-İnsanları yorum bırakmaya teşvik edin

d-Kötü değerlendirmeleri izleyin ve kötü değerlendirmeleri olan kullanıcılara aktif olarak yanıt verin

e-Uygulama mağazası listelerinizde olumlu derecelendirmeleri ve yorumları vurgulayın

Tebrikler, bu kapsamlı rehberin sonuna kadar geldiniz! Umarız okumaktan keyif almışsınızdır ve uygulamanızın büyümesi için çalışmaya hazırsınızdır. Prosoft Medya ekibi olarak mobil uygulama ve oyunlarınızın sıralamalarını, indirilme ve beğenilme oranlarını artırmak için çalışıyoruz. Başarılı bir ASO çalışması yaptırmak için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz. 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *